Kilpailun tulokset

Asuntoreformi 2020 kilpailussa valittiin parhaat kohdesuunnitelmat kilpailun tonteille Jätkäsaaressa, Meri-Rastilassa ja Pohjois-Pasilassa. Lisäksi palkittiin paras Asumisen kehitysidea.

Ehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan 80, melko tasaisesti kaikkiin kohteisiin. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Meri-Rastilan voittotyön nimi oli Fröbelin palikat ja sen laati arkkitehtitoimisto Muuan Oy. Suunnitelman lähtökohtana oli kysymys ”Millaista on kohtuuhintainen perheasuminen tulevaisuuden kaupungissa?”

Tähän pyrittiin vastaamaan kohtuullisen kokoisilla, muunneltavilla asunnoilla joita täydentävät runsaat yhteiskäyttötilat. Suunnitelma yhdistää puistomaisen pientaloasumisen piirteitä tiiiviiseen kaupunkiin.

Tuomaristo kiitti työssä muunneltavuutta ja elinkaariasumisen sekä erityisryhmien huomiointia.

Pohjois-Pasilan osalta parhaaksi ehdotukseksi katsottiin Proosa. Tämä puukerrostalo todettiin herkällä otteella toteutetuksi ja samalla sen arvioitiin sisältävän onnistuneita ratkaisuja muun muassa meluntorjunnan ja valoisuuden osalta.

Proosan työryhmän muodostivat Lassi Mustonen, Callisté Mastrandreas ja Pasi Mänttäri.

Jätkäsaaren voittajaksi valikoitui Domus. Tuomaristo kehui suuunitelman taidokkuutta ja tehokkuutta. Moneen käyttötarkoitukseen soveltuvat, suurikokoiset huoneistot muuntuvat myös esimerkiksi edustuskäyttöön tai monisukupolviseen asumiseen.

Domuksen suunnitteli työryhmä johon kuuluivat Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini.

Kaikista kohteista tehtiin 1. palkinnon lisäksi yksi lunastus ja myönnettiin yksi kunniamaininta.

Asumisen kehitysideoista parhaaksi arvioitiin ehdotus Kohtaamisten Kaupunki. Sen olivat laatineet Helena Leino, Katja Maununaho, Kasmir Jolma, Markus Laine, Mikko Kyrönviita ja Ashley D. Penn.

Palkintojen jakotilaisuus järjestetiin uudessa Keskustakirjasto Oodissa 18.4.2020. Tilaisuus oli kaikille avoin.